Egyre inkább álom a saját lakás?

Az utóbbi években megfigyelhető árnövededésnek köszönhetően Budapesten már csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell egy átlagos ingatlan megvásárlásához. Sajnos a bérek nem növekedtek egyenes arányban az árak növekedésével. Nyilván senki nincs olyan helyzetben, hogy jövedelmét teljes egészében félre tehesse, azonban ezek a számok jól szemléltetik a lakásvásárlás nehézségét, ha csak készpénzzel szeretnénk finanszírozni.

2014-hez képest az ingatlan árak átlagosan 40%-al míg a jövedelmek 15-20%-al növekedtek

csupán.

Megfigyelhető országon belül is a vándorlás, mely a keleti országrészből nyugat felé mutat, ami leginkább azzal magyarázható, hogy az emberek a magasabb jövedelem reményében változtatnak lakóhelyükön. Azonban a magaskereseti lehetőségek mellett számolni kell a magasabb bérleti és vásárlási árakkal, így sok esetben nem jövedelmező a váltás, hiszen nem biztos, hogy arányaiban előbb jutnak saját ingatlanhoz.

Melyek azok a városok, melyekben legjobban megfigyelhető ez a tendencia? Budapest, Győr és Sopron.

Megyék közti különbségeket mutatja meg, hogy azonos jövedelmi szint mellett, hány év szükséges a lakásvásárláshoz az országban. Vegyünk példának Tolna, Heves és Pest megyét. Ha ezekben a megyékben a havi nettó átlagkereset 180 ezer forint körül mozog, ehhez képest a lakásvásárláshoz szükséges idő Pest megyében nagyjából 10,5 év, Heves megyében 6,5 év, Tolnában pedig 6 év.

Forrás: Otthontérkép csoport

Nem csupán jövedelem függvénye a lakásvásárlás, azonban hitelfelvételnél, ez határozza meg a hitelképességet is. Elsőre talán rémísztő lehet ez az egész, azonban az állam próbál törekedni arra, hogy könyebben ingatlanhoz jussunk. Példaként tudom felhozni a CSOK-ot, és a kedvezőbb hitelfeltételeket is.

Ebben a bejegyzésben természetesen a hazai kereslet és lakás árait tettem egymás mellé.

Az ingatlan az egyik legjobb befektetés, hiszen nagyon értékálló, sőt… Így Én mindenképpen bátorítanék mindenkit, hogy vásároljon akár hitel bevonásával is. Többen több fajta céllal keresnek, de aki saját célra keres, hosszútávon kifizetődöbb mint az albérlet, hiszen nem a végtelenbe fizeti a pénzt (bérleti díj), hanem saját célra fizeti a törelsztőt adott esetben.

Fontos megjegyeznem, az ingatlanokat bármikor el lehet adni. Nagyon röghöz kötötten gondolkodunk, sokan úgy vásárolnak, hogy „hát nem tudom, hogy vegyünk-e, mert ha döntötütnk 10-20 évre lekötjük magunkat.” Ezen kell változtatni, hiszen egy terhelt ingatlan is eladható a későbbiekben.

Bátran vágjunk bele! 🙂

Leave a Comment