Lehetetlen állattal és gyerekkel kiadó lakást találni?

A tulajdonosok 90%-a a lakása kiadásánál kizárja azokat az érdeklődőket, akik (kis)állattal vagy gyermekkel/gyermekekkel szeretne albérletet kivenni. Ezen negatív érzés kialakulásának két forrása van.

Az egyik a korábbi saját rossz tapasztalat, míg a másik, a mások által hallott rossz tapasztalatok és vélemények.

Az „állatot és gyermekeseket” nem szeretnék álláspont egy szélesebb körű társadalmi beidegződés, így nagyon nehéz a keresők oldaláról meggyőzni a másik felet, hogy változtassa meg véleményét.

A félelem,

az állatok esetében:

– tönkre teszik a bútorokat és a berendezéseket,

– hangosak, így a szomszédokkal konfliktusa alakulhat ki a tulajdonosnak és a bérlőnek,

– „lelakják” az ingatlant (összekarcolják a parkettát, tapétát/falat szétkarmolják)

a gyermekes bérlő esetén:

– nem lehet őket kirakni, a törvény őket védi

– nagyon lelakják az ingatlant

A felsorolt félelemnek természetesen van alapja, de Én kicsit túlzónak találom a kialakult helyzetet, így ezzel a bejegyzésemmel szeretnék tippeket adni mindkét félnek, hogy érhetünk el egy olyan kompromisszumos megoldást, mely enyhíteni tudja ezt a helyzetet.

Magyarországon, ha valaki albérletet szeretne keresni, akkor a jófogás, ingatlan.com és az albérlet.hu oldalát ajánlanám. Ez, az a három hirdetési portál, mely az érdeklődők elé tárja a legfrissebb ajánlatokat. Ezen felületeken kívül a facebookot is érdemes használni, hiszen több olyan nagy albérletes csoport is létrejött, ahol napi szinten rengeteg új hirdetést tesznek fel. Ezeknek a csoportoknak több tízezer tagja van, így mindenképp érdemes felkeresni. A hirdetési portálokon megvan, azaz előny, hogy pontosan le tudjuk szűkíteni a kínálatot az általunk keresett paramétereket beállítva.

Ha megtaláltuk a számunkra szimpatikusnak tűnő ingatlanokat, akkor azon kell gondolkodni, hogy mik azokat a lépések, melyeknek a megtételével bizalmat tudunk kialakítani a tulajdonos felé. Az állattal és a gyermekekkel keresők nyilván nagyon különbőzek, de itt nem nagyon bontanám ketté, hiszen minkét csoport esetében nagyon hasonló lépéseket kell megtenni a bizalom építés felé.

Szigorúbb bérleti szerződés, közjegyzői nyilatkozat

Érdemes a tulajdonosoknak felajánlani, hogy a bérelni vágyó hajlandó egy szigorúbb bérleti szerződést kötni, akár közjegyző előtt vagy közjegyző által ellenjegyzet kiköltözési nyilatkozattal együtt. Így ha a bérlő nem teljesíti a szerződés valamely pontját, akkor a megfelelő felszólítások után a közjegyző kezdeményezheti az illetékes végrehajtónál az ingatlan kiürítését. Itt a tulajdonos azon félelme, hogy nem tudja kirakni a bérlőt meg is szűnik. A bérleti szerződésbe pedig akár külön ki lehet térni részletesebben és szigorúbban a tulajdonos által megjelölt félelmekre.

Ezt, ha már az érdeklődő felajánlja, akkor az biztos, hogy egy jó ponttal indul a tárgyalás során.

Képes, videós melléklet

Én, ha egy ingatlant kiadok, akkor a szerződés aláírásának napján egy fényképes dokumentációt szoktam készíteni az ingatlanról, melyek mellé videókat is csatolok. A szerződésbe pedig külön pontba rögzítjük, hogy mikor készültek a dokumentumok és mely e-mail címekre lettek átküldve. Ha a bérlő költözik, akkor az alábbi állapotban köteles az ingatlant vissza adni. Ha képek és videók vannak, akkor nem alakul ki vita, hogy milyen állapotban is volt a lakás.

Magasabb kaució, vagy bizonyos idővel előbbre kifizetett bérleti díj

Jelenleg a piacon a 2 havi kaució az elfogadott, de ettől el lehet térni. Nálam már volt több olyan bérlő is, aki jelezte, hogy kifizet akár 3 havi kauciót, hogy a tulajdonos lássa azt, hogy komoly a szándék. Tudom, hogy már a 2 havi kaució + az első havi bérleti díj nagyon megterhelő, így ezt legvégső esetben érdemes felajánlani.

Ha van rá mód és lehetőség, akkor az is járható út, hogy a bérlő mondjuk 3-4 havi bérleti díjat kifizet előre, hogy mutassa komoly szándékát. Ez szintén nagyon megterhelő pénzügyileg, így ezt is végső megoldásnak ajánlanám.

Üres ingatlan keresése (Állat esetén)

Ha Te viszed a bútorokat és a berendezést, akkor a bérbeadónak nem kell attól félnie, hogy az Ő által megvásárolt ingóságokban keletkezik kár.

Leinformálhatóság

Ez egy nagyon alap dolognak tűnik, de hidd el rettenetesen fontos. Nagyon nehéz leinformálni megfelelően a bérelni kívánókat, de ha Te kérés/kérdés nélkül megadsz olyan információkat, amiből megismer a tulajdonos, úgy egy nagyon kedvező pozícióba kerülsz nála. Ez nagyon fontos!

Remélem, hogy tudtam adni egy kis irány mutatását mind a tulajdonosoknak, mind a bérlőknek a könnyebb megegyezés érdekében.

Leave a Comment