„Na de János, ki fizeti az ügyvédet?”

Rengeteg kérdés érkezett ezzel a témával kapcsolatban, így most szeretném ismertetni veletek.

Az adásvételi szerződés elkészítéséhez kell egy ügyvéd, aki nem ingyen dolgozik. Magyarországon az a szokás alakult ki, hogy a vevő hozza és fizeti is az ügyvédet, melynek díja területenként és városonként változik. Az esetek 90%-ban a vevő fizeti az ügyvéddel járó költségeket, azonban vidéken elterjedt az is, hogy ezt a költséget az eladó és a vevő megfelezi egymás közt.

Ha ingatlant vásárolsz, akkor nem csak a vételárt kell nézned, hiszen emellett több költség is kiegészíti az ingatlan végső árát. Itt gondolok a 4%-os illetékre lakó ingatlanok esetén,(Ha a kedvezményeket nem tudjuk igénybe venni.) és a 0,5-1 % közötti ügyvédi díjra.

Az ügyvéd kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokszor az adásvétel sikeressége és rugalmassága az ügyvéd hozzáállásán és hozzáértésén múlik.

Vannak olyan ügyvédek akik rutintalannak számítanak ebben a jogi szegmensben, így ha egy bonyolult adásvétellel találják szembe magukat (hitel felvétel, jelzáloggal terhelt ingatlan) akkor ennek kezelése nehézséget okoz nekik.

Azt tanácsolnám mindenkinek, hogy ha teheted olyan jogi tanácsadót és ügyvédet válassz magad mellé, aki otthonosan mozog az ingatlan adásvételek világában, még akkor is, ha van a családban „jól bejáratott” ügyvéd is.

Ha segítségre van szükségetek, akkor nyugodtan keressetek meg engem, mivel több városban is dolgozok együtt olyan ügyvédekkel, akik eddigi ügyleteim során maximális hozzáértéssel jártak el.

Leave a Comment